Zomerse temperaturen zorgen voor stormloop op containerzwembaden: vanaf 22.500 euro heb je er een
Antwerpen – Met temperaturen van boven de dertig graden probeert iedereen nog snel een zwembad te bemachtigen. Containerzwembaden zijn een trend, maar door de lange levertijd is dat geen oplossing voor wie last minute nog verkoeling wil in eigen tuin. Doe-het-zelfpakketten zijn dan wel een optie, desnoods inclusief klusjesman voor wie zelf niet handig is.
Steeds meer mensen die een zwembad in de tuin willen én het budget hebben, kiezen voor een zwembad in een zeecontainer. “Wij zijn in september begonnen met onze nieuwe lijn Poolbox en dat slaat enorm aan”, vertelt Basiel Van Cauwenberge. “Het voordeel is dat het makkelijk te plaatsen is: met een vrachtwagen of anders met een kraan. En als je verhuist, verhuis je het zwembad gewoon mee.”
Prijzen beginnen vanaf 22.500 euro (exclusief btw). Niet min, maar toch minder prijzig dan een zwembad laten aanleggen in de tuin. “Wij hebben containers van zes op 2,5 meter en van twaalf op 2,5 meter, daar gaat twintig- of veertigduizend liter water in. Tot 1,5 meter hoogte heb je ook geen bouwvergunning nodig”, vertelt Basiel Van Cauwenberge. “We merken dat mensen in het begin kozen voor het praktische aspect, maar dat ze ondertussen ook voor het esthetische gaan. Je kunt ook kiezen of je zo’n container laat aansluiten aan het terras of dat je het eventueel deels wil ingraven.”
Lang wachten
Het enige grote nadeel: je moet er wel lang op wachten. In plaats van de gebruikelijke levertijd van twee maanden, is die ondertussen opgelopen tot vier of vijf maanden. “De toelevering van warmtepompen en zandfilters is een ramp. Veel havens hebben lam gelegen tijdens de coronacrisis en nu is de vraag zo hard gestegen, dat het transport de vraag niet kan volgen.”
Bij het Antwerpse bedrijf Container Concepts ligt de levertermijn op vier tot zes weken. Zij waren de eerste in België die met containerzwembaden begonnen. “Met een plexiglas raam erin, dat is ons handelsmerk”, vertelt Vincent Meers. “We leverden er twee in het eerste jaar, zes in het jaar erop en dit jaar zullen we er tien plaatsen. Er is vooral interesse van mensen die in hun tuin niet zo gemakkelijk een zwembad kunnen laten aanleggen. In Antwerpen staat er bijvoorbeeld eentje op een dak. In Berchem wordt er binnenkort ook eentje in een tuin getakeld. Het grootste probleem is nu om containers te bemachtigen vanuit China. Voor volgend jaar proberen we vast een extra grote voorraad aan te leggen om al een nieuwe lading baden te kunnen voorbereiden.”
Nog geen seconde spijt
Bart Willekens uit Balen liet vorig jaar zo’n containerzwembad plaatsen. “Door corona gingen we al zeker niet op reis en ik was al langer aan het kijken naar een jacuzzi of iets dergelijks. Ik was meteen gewonnen voor het concept. Het sluit mooi aan bij ons terras en als de zon een beetje schijnt, zitten we er dagelijks in. Zeker in de periode dat je door de pandemie weinig kon ondernemen. We hebben er nog geen seconde spijt van gehad.”
Voor deze zomer is het al te laat om nog een containerzwembad te bestellen, maar ook de kleinere zwembaden vliegen de deur uit. Dat merken ze bij Zwembad EU (vestigingen in onder andere Herentals, Balen en Kontich). “Zodra het weerbericht temperaturen van dertig graden en meer voorspelt, neemt de vraag enorm toe”, zegt zaakvoerder Joeri Peemans. “Alle modellen zijn populair. De prijzen beginnen vanaf zo’n 199 euro voor een rond bad met een frame.”
Transport zeven keer duurder
Joeri Peemans merkt dat het transport vanuit Azië de grote bottleneck is. “Door nieuwe Covid-uitbraken waren er opnieuw havens geblokkeerd. Het transport is ook enorm duur geworden. Om een indruk te geven: vorig jaar betaalden we 2.000 dollar om een container van Shanghai naar Antwerpen te laten vervoeren, ondertussen is dat al 13.000 dollar. De prijzen zullen volgend jaar dus wel stijgen vrees ik.”
Om minder afhankelijk te zijn van de toevoer uit China, heeft Joeri Peemans een producent gezocht in Europa voor houten zwembaden. “Dat zijn doe-het-zelfpakketten die tussen de 1.500 en 15.000 euro kosten, afhankelijk van het model. In die houten structuur bevestig je een folie om het bad waterdicht te maken. Ook die zijn heel populair. Vooral ook omdat je ze in één of twee dagen kunt opbouwen.” Als je handig bent, tenminste. Maar ook voor wie niet handig is, heeft Joeri Peemans een oplossing. “We helpen klanten vaak aan de gegevens van klusjesmannen. Die krijgen dat altijd wel gefikst.”
NEEM CONTACT OP
Interesse in een container?
Vervolledig dit formulier voor een vrijblijvende consultatie
Starten