FAQ
Veel gestelde vragen
Welke verschillende formaten van containers zijn er beschikbaar?
Eerst en vooral moeten we een onderscheid maken tussen de verschillende groottes van containers. Er bestaan 10ft containers, deze zijn 3m op 2.5m. Verder zijn er ook 20ft containers, deze zijn 6m op 2.5m. Daarnaast zijn er 40ft containers met afmetingen 12m op 2.5m. Indien je toch op zoek bent naar een andere lengte kunnen we de container inkorten van 12m naar een gewenste lengte (bijvoorbeeld 9m).
Kan ik ook een container bestellen die breder is dan de standaardmaat?
Jazeker, dit is iets wat wij recentelijk kunnen voorzien. De maximale breedte is 3.50m. Dan kan deze nog, mits vermelding uitzonderlijk vervoer, worden vervoerd zonder begeleiding van een extra voertuig.
Hebben alle containers dezelfde hoogte?
Neen. We spreken in de industrie over standaard containers, met een externe hoogte van 2.6m en High Cube containers (dit zijn de hoogste) en hebben een externe hoogte van 2.9m.
Welke kwaliteit hebben de verschillende containers?
In de industrie spreken we over tweedehandse GRADE A containers en 1 trip containers. Grade A containers zijn gebruikte containers die hier en daar blutsen vertonen maar wind en waterdicht zijn. 1trip containers hebben zoals de naam zegt 1 vaart erop zitten van de fabriek tot in Antwerpen. Voor onze concepten werken wij steeds met deze 1 trip containers, deze zijn vanuit China naar hier vervoerd met lading en kunnen dus wel eens een deuk of kras vertonen als we aan het concept beginnen, maar zijn in essentie splinternieuw.
Heb ik een bouwvergunning nodig voor mijn containerzwembad?
In principe niet want dit is een verplaatsbaar goed, zoals een INTEX zwembad. Echter daar er altijd fundering nodig is onder het zwembad, zien veel gemeentes dit als iets onroerend en moet deze wel gemeld worden. Vaak is een melding voldoende maar dit check je best per gemeente.
Heb ik een bouwvergunning nodig voor mijn containerpoolhouse of -lounge?
Het antwoord hierop hangt af van verschillende factoren. Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor de volgende handelingen in, aan en bij woningen en andere gebouwen:
– van het hoofdgebouw vrijstaande, niet voor verblijf bestemde bijgebouwen, met inbegrip van carports, in de zijtuin tot op 3 m van de perceelsgrenzen, of in de achtertuin tot op 1 m van de perceelsgrenzen.
De vrijstaande bijgebouwen kunnen in de achtertuin ook op, of tegen de perceelsgrens geplaatst worden als ze tegen een bestaande scheidingsmuur opgericht worden en als de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De totale oppervlakte blijft beperkt tot maximaal 40 m² per goed, met inbegrip van alle bestaande vrijstaande bijgebouwen. De hoogte is beperkt tot 3 m;
– het plaatsen van één verplaatsbare inrichting die voor bewoning kan worden gebruikt, zoals één woonwagen, kampeerwagen of tent, niet zichtbaar vanaf de openbare weg, zonder er effectief te wonen.
Al deze vrijstellingen zijn echter aan bijkomende voorwaarden onderworpen. Zo geldt de vrijstelling van vergunning alleen als de werken worden uitgevoerd in een straal van 30 m rond een vergund gebouw..
Kortom, beter informeren bij de gemeente om problemen in de toekomst te voorkomen.
Heb ik een meldingsplicht wanneer ik een containerlounge of – poolhouse wil plaatsen?
– Aan een vergunde woning mag tot in totaal 40m² worden bijgebouwd.
Ook hier gelden voorwaarden zoals:
– het perceel ligt niet in een ruimtelijk kwetsbaar gebied
– de totale oppervlakte van de bestaande en de op te richten aangebouwde bijgebouwen mag maximum 40 m² bedragen
– het aantal woongelegenheden mag niet wijzigen
– geen functiewijziging
– maximale hoogte is 3.5m
– binnen een straal van 30 meter van de hoofdwoning
– het gebouw moet minimum 3 meter van de perceelsgrenzen in de zijtuin blijven en 1 meter van de perceelsgrenzen in de achtertuin.
Dus zoals eerder aangehaald, afhankelijk van uw situatie toch even navragen bij de gemeente.
Ik wil een bijhuis plaatsen van containers zodat hierin gewoond kan worden; heb ik dan een vergunning nodig?
Wordt een constructie (containerwoning, yurt, mini-huisje,…) bewoond dan is er altijd een vergunning nodig. En moet je ook voldoen aan regels inzake EPB, EPC, ventilatie, hernieuwbare energie. Ook heb je hiervoor een plan van een architect nodig.
Wat is mijn budget?
Dit is een vraag die je jezelf moet stellen. Wij kunnen aan de hand hiervan inschatten wat haalbaar is en wat niet.
Moet ik mijn container isoleren?
Dit is een veel voorkomende vraag die wij krijgen. Er is geen Ja of Neen. Of u een container moet isoleren, is afhankelijk van het doel van deze container. Indien deze zal gebruikt worden als leefruimte waarbij je er meer dan enkele uren per dag in wil spenderen, dan is het antwoord: “Ja”. Indien dit is voor opslag zoals een tuinhuis dan is het antwoord: “Neen”.
Welke materialen worden er gebruikt om een container te isoleren?
Wij gebruiken pur isolatie die wordt gespoten op de stalen wanden van de container een 2cm dik. Vervolgens voorzien we een houten skelet dat wordt bekleed met PIR-platen. Al dan niet met hierop reeds OSB voorzien of gyproc. De pir zelf is 60mm dik en op de vloer is het 40mm.
Een Concept voorzien van isolatie?
Elke realisatie kan zonder problemen geïsoleerd worden. Of we binnen de basisuitvoeringen ook isolatie voorzien, hangt af van Concept tot Concept. In het geval van onze Cocoon of ContainerWoning, wordt naast isolatie steeds actieve klimatisatie (verwarmen en koelen) geinstalleerd.
Wij isoleren door het plaatsen van een houten geraamte in de container, nadien wordt er rechtstreeks tegen de containerwand PUR of fijncellig polyurethaan-schuim gespoten met een dikte van 80mm. Op deze manier wordt condensatie tegengegaan. Nadien worden hier OSB platen over geplaatst en indien gewenst afgewerkt met gyproc. De vloer wordt geïsoleerd met PIR+OSB platen van 40mm dikte.
Zijn er standaard container poolhouses beschikbaar?
We hebben standaard lounge concepten, Santorini en Corfu lounge. Maar we bouwen ook volledig op maat.
Uw zwembadvragen worden binnenkort beantwoord. In 2025 lanceren we het nieuwe zwembadconcept, u kan uw vragen altijd stellen via het contactformulier.
NEEM CONTACT OP
Heeft u nog steeds een vraag?
Maak u geen zorgen, contacteer ons en we helderen het op!
Contacteer ons